Suomeksi   |   Eesti   |   In English

blank

Veriryhmämääritykset, kissa

Eläimillä, kuten ihmisilläkin, on veressään lajikohtaisia veriryhmätekijöitä, jotka sijaitsevat punasolujen pinnalla. Molemmilla on nk. luonnollisia vasta-aineita veressään sitä veriryhmää vastaan, mitä niillä ei itsellään ole. Kissoilla veriryhmäreaktiot tapahtuvat agglutinoimalla. Antigeenit sijaitsevat punasolujen pinnalla. Vasta-ainemuodostuksen ollessa voimakas reaktiot voivat muuttua hemolyyttisiksi. Suomessa veriryhmätestatuista yli 1000:sta kissasta n. 12%:lla on ollut veriryhmä B.

Veriryhmät ja pentukuolleisuus

Kissoilla on todettu olevan 3 eri veriryhmää: A, B ja harvinainen AB. A dominoi B:tä, eli A-kissa voi olla AA ja Ab. Kahdelle A-kissalle voi siksi syntyä myös B-pentuja, jos molemmat vanhemmat ovat heterotsygootteja Ab. AB-kissoilla ei ole lainkaan vasta-aineita veressään. Sitä vastoin 98%:lla B-veriryhmän kissoja on löytynyt voimakkuudeltaan suurestikin eroavia A-veriryhmätekijän vasta-aineita.

Vaarassa ovat B-naaraskissan pennut, jos uros on veriryhmältään A (genotyyppi voi olla AA tai Ab). Näiden naaraiden maidossa on myös samoja A-veriryhmän vasta-aineita, joita sillä on seerumissaan. Maidossa olevat vasta-aineet voivat olla vieläkin vahvempia kuin seerumissa. Käytännössä eivät kuitenkaan kaikki B-naaraiden pennut kuole, vaikka niillä olisikin A-veritekijä. Yksi selitys saattaa olla vasta-aineiden voimakkuudessa.

Veriryhmät säilyvät samoina koko eliniän, mutta vasta-ainevoimakkuudet vaihtelevat. Epäillään, että B-naaras saadessaan verikontaktin pentujensa kanssa synnytyksessä, herkistyy ja sen vasta-ainemuodostus aktivoituu.

Pentujen oireet

Pennut syntyvät terveinä, mutta oireilevat pian tai vasta vuorokausien kuluttua saatuaan emon ternimaitoa. Maidosta vasta-aineet kulkeutuvat pennun suoliston läpi verenkiertoon noin 16 tunnin ajan. Sen jälkeen suoliston seinämä ei enää läpäise suurimolekyylisiä vasta-aineita. Pahimmassa, perakuutissa muodossa pennut kuolevat muutaman tunnin sisällä imemisestä ilman mitään oireita.

Akuutissa muodossa pennut lopettavat imemisen kolmen ensimmäisen vuorokauden aikana. Oireina saattaa ilmetä punaruskeaa virtsaa ja väsymystä. Limakalvot voivat muuttua keltaisiksi. Joillakin saattaa ilmetä hännänpään kuoliota viikkojenkin kuluttua hännän verisuonten tukoksien seurauksena.

Oireettomassa muodossa pennut jatkavat imemistä ja kasvavat oireettomina. Näilläkin pennuilla saattaa myöhemmin ilmetä hännänpään kuoliota ja heikkoa anemiaa.

Ennaltaehkäisy

Tärkeintä on tietää emän ja uroksen veriryhmä jo ennen paritusta. Jos kuitenkin naaras on veriryhmältään B ja uros A, on pennut vieroitettava heti syntymän jälkeen emostaan vähintään 16 tunnin ajaksi.

Määritykset tehdään päivittäin.

Näyte: noin 0,5 ml EDTA-verta.

 

Lähteet

T. Niini. Kissan verityypitys apuna jalostuksessa. Kissalehti 1996; 3-4: 16-17

U. Giger. Feline Blood Groups and Incompatibility Reactions. Proc. Am. Coll. Vet. Int. Med. 1990; 319-321

 

blank
blankblank

IDEXX Laboratories Oy Vetlab  -  Peltokatu 16 C - 33100 TAMPERE  - puh: 010 387 4455  -  fax: (03) 2533 609  - vetlab(at)vetlab.fi
© 2014 Vetlab is an IDEXX Laboratories, Inc. company. All rights reserved. - Trival Oy  |  Terms of Use  |  Privacy Policy

blank