Suomeksi   |   Eesti   |   In English

blank

Seerumin rauta ja raudansitomiskyky

Elimistössä rauta (Fe) esiintyy joko ionisoituneena (ferro- ja ferri-muoto) tai orgaanisiin molekyyleihin sitoutuneena. Suurin osa (~75 %) on hemoglobiinin hemissä. Neljäsosa on varastorautana ferritiinissä ja hemosideriinissä. Loput raudasta on myoglobiinissa, transferriinissä ja entsyymeissä.

Tärkein elimistön rautamäärän säätelijä on ohutsuolesta tapahtuva imeytyminen. Imeytymiseen vaikuttavat hapen osapaine, luuytimen erytropoieesin aktiivisuus ja rautavarastojen suuruus. Imeytymistä heikentävät useat tekijät. Ravinnon koostumuksella on merkitystä, esim. viljan fytiinihappo voi heikentää imeytymistä. Pieni määrä rautaa erittyy pääasiassa suoliston kautta sekä iholta.

Seerumin rautapitoisuus (S-Fe) on riippuvainen hemoglobiinin muodostumisen ja hajoamisen keskinäisestä suhteesta sekä rautavarastojen suuruudesta. Rauta esiintyy seerumissa ferrimuotoisena ja etupäässä sitoutuneena transferriiniin, joka on maksassa syntetisoituva glykoproteiini.

Seerumin rautapitoisuuden fysiologiset vaihtelut ovat suuria ja nopeita. S-Fe on aamulla korkeampi kuin illalla. Lisäksi esiintyy päivittäistä vaihtelua, fyysinen rasitus voi kohottaa arvoja. Seerumin rautapitoisuus pienenee raudanpuuteanemiassa, jonka syy voi olla ravintoperäinen. Anemia voi olla seurausta äkillisestä tai jatkuvasta verenvuodosta, imeytymishäiriöstä sekä fysiologisesta tilasta. Tulehdustautien, munuaistautien ja maligniteettien yhteydessä voi myös esiintyä alentuneita arvoja.

Elimistön rautavarastojen tilasta ei saada käyttökelpoista tietoa yksinomaan S-Fe -määritysten perusteella. Seerumissa rautaa kuljettavan transferriinin määrää voidaan arvioida epäsuorasti seerumin raudansitomiskyvyn (S-Tibc) avulla. S-Tibc nousee raudan puutteessa ja laskee ylimäärätilanteessa. Alhainen S-Fe ja korkea S-Tibc viittaa raudanpuuteanemiaan. S-Tibc on madaltunut anemioissa, joihin liittyy alhainen S-Fe, mutta ei raudanpuutetta (esim. krooninen tulehdus).

Hevosen transferriinin määrittämiseksi ei ole vielä saatavissa spesifistä menetelmää (lajispesifinen proteiini).

Viitearvot hevonen:

S-Fe                                                 14-43 µmol/l
S-Tibc                                               60-90 µmol/l


 

blank
blankblank

IDEXX Laboratories Oy Vetlab  -  Peltokatu 16 C - 33100 TAMPERE  - puh: 010 387 4455  -  fax: (03) 2533 609  - vetlab(at)vetlab.fi
© 2014 Vetlab is an IDEXX Laboratories, Inc. company. All rights reserved. - Trival Oy  |  Terms of Use  |  Privacy Policy

blank